La paraula de les places i carrers d'Arenys de Mar

"Places i carrers que en el transcurs de quatre-cents anys s’han anat bastint poc a poc, en els antics verals de Sa Voga, Es Carabar i Sa Boada, fins a arribar a la segona meitat del segle passat, en la qual no tan sols es transformaren, sinó que en expandir-se, canviaren del tot el nostre paisatge conegut", amb aquestes paraules de presentació Joaquim Cassà (Arenys de Mar, 1921) reflecteix la seva admiració cap els espais que confegeixen la seva vida i que defineix la seva vila.

El rector d'Arenys, mossèn Elies Ferrer,  va destacar a la seva presentació de llibre que "els textos de Joaquim Cassà havien aconseguit trobar i transmetre la paraula i les històries que hi ha als carrers d'Arenys". El llibre recull 82 articles de carrers, places i parcs d'Arenys de Mar que tots, excepte el que està dedicat al Parc de Fèlix Cucurull, van publicar-se durant 10 anys , des de l'octubre de l'any 2000, a les pàgines de la desapareguda Arenys Vida Parooquial. Els articles fan una descripció, més extensa o més completa segons elcarrer, i tot seguit aprofundeix amb el personatge, sant o lloc que dona nom al carrer. El llibre es complementa amb fotografies -de totes els carrers- de l'arenyenca Sussi Xiberta i un pròleg de l'Hug Palou, director de l'arxiu Fidel Fita d'Arenys de Mar.

"Carrers d'Arenys de Mar" és un complet i meticulós treball de Joaquim Cassà que esdevindrà una referència de la memòria local arenyenca. 

És el cinquè títol publicat per CREA'T edicions  i el segons de la col·lecció "Memòria".

El llibre ja es a les llibreries i també es pot comprar via web des de:
http://elsetciencies.cat/venda-de-llibres

Joaquim Cassà i Barrera, nascut a Arenys de Mar, l'any 1920,

Cursa les primeres lletres i comerç al col·legi del senyor Puntés; lector impenitent, completa amb la lectura, la seva formació autodidacta. Als 16 anys, inicia la seva vida laboral que, poc després, es veu truncada per la guerra, en què, mobilitzat, passa a formar part de la mítica “lleva del biberó”. Llicenciat, presta servei prop de tres anys al despatx de Caballé i Vila, una em- presa de mitjons. Més tard s’independitza i comença pel seu compte la mateixa activitat que continua, al llarg de més de cinquanta anys, no deixant entremig de fundar una empresa de plàstics que regenta fins a la seva jubilació. Tot i així, dins d’aquest llarg període d’activitats que l’absorbeixen plenament, no deixa de formar part de diferents juntes de l’Esbart Maragall en qualitat de tresorer i del que fou el primer Consell Pastoral de la parròquia, anomenat aleshores d’Economia.
Amb Els Carrers d’Arenys, a partir de l’any 2000 ini cia la seva col·laboració mensual a Arenys vida parroquial, fins a la desaparició de la revista, el 2011.
Pren part activa en la inauguració del monument a La Puntaire, havent-ne estat un dels seus impulsors.
Participa a la Mostra Literària dels anys 2000 i 2001, i aconseguix, a cadascun, l’accèssit al premi de poesia.
Fa aflorar els noms de Benvingut Sala i Taxonera i els seus fills Joan i Joaquim, fins aleshores desconeguts a casa nostra, vidriers arenyencs que a començaments del segle XX emigraren a França, triomfant plenament a París. L’any 2011, aquesta recerca dóna lloc a la publicació del llibre Els Sala, senyors del foc, vidriers arenyencs a cavall de dos segles, i també recentment a la inauguració, costejada per l’Ajuntament, d’una ceràmica que els homenatja.
Fou nomenat Arenyenc de l’any 2011 per votació popular i proclamat, aquest pasdat mes de març, Fill predilecte l’any 2015

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprobar si ets o no humà, per evitar entrades d'spam automàtiques.