Paraules de Riu, de Jordi Salvadó

15,00 €

'Paraules de Riu – Recull terminològic de navegació fluvial tradicional' és un estudi centrat en el lèxic usat a la part catalana del riu Ebre i als rius Fluvià, Ter,

Tordera, Besos i Llobregat.

Aquest complet treball és fruit de la recerca i el treball de Jordi Salvadó i Gracia, conegut en els àmbits nàutics per Escenavegant. El contacte de l’autor amb la navegació tradicional fluvial es remunta a l’any 2005 durant l’organització de la baixada del riu Ebre per un estol d’embarcacions tradicionals, majoritàriament marítimes, que suposà el descobriment i l’inici de relacions amb persones que des de sempre han gaudit i també tingut cura de la navegació i la conservació del patrimoni fluvial en un dels pocs rius, per no dir únic, que ha mantingut aquesta activitat durant el segle XX. Des d’aquella data el propi autor ha participat en trobades i navegat diverses vegades pel riu en els seus diferents trams.

El diccionari és alfabètic i incorpora el terme, la seva definició i en alguna de les entrades fotografies i il·lustracions treballades a partir d’una fotografia on digitalment s’hi ha destacat l’element definit. Totes les imatges incorporen la seva autoria. Són de fotògrafs que han cedit gratuïtament els drets de repro ducció a l’autor, d’altres tenen llicencia Creative Commons amb atribució i algunes són de domini públic.

La recerca i abast del recull arriba a sis àmbits:

  • Embarcacions fluvials: Llaguts, muletes, barques de pas, molins fariners, tècniques constructives, navegació: vela, sirga, barra,...
  • Els raiers: la fusta, el bosc, tècniques constructives, navegació
  • Els oficis: llaguters, daliners, patrons, raiers, seguers, matxeros, arrais, barquers, calafats, picadors, minyons, peons, i les seves activitats: pesca, jocs.
  • La geografia: les ribes, llera, aiguabarreig, bullidor,...
  • La meteorologia: fenòmens i variants
  • Els jocs tradicionals i populars de les vores del riu Ebre.

Si voleu tenir-lo podeu contactar i  escriure directament a escenavegant@gmail.com.

Preu 12€ + 3€ enviament.