Les Memòries del notari Espriu.

25,00 €

Vida i records de Francesc Espriu i Torres

Edició, biografia i notes a càrrec d'Agustí Espriu Malagelada.

La proposta de la Fundació Noguera de fer una ressenya biogràfica del notari Francesc Espriu i Torres (Arenys de Mar, 1875 - Barcelona, 1940), pare de l’escriptor Salvador Espriu, va anar-se ampliant fins a esdevenir l'actual obra. 

Ja en la primera fase del seu treball, Agustí Espriu va tenir a les seves mans les "Memòries" dels records d’infantesa i joventut que Francesc Espriu va dictar, els darrers mesos de la seva vida i ja  greument afectat per la malaltia que el duria a la mort, a la seva filla Maria Lluïsa Espriu i Castelló i a l’amiga d’aquesta, Maria de la Pau Lossius i Viñas. que els transcriviren a mà. El manuscrit va restar durant molt de temps inèdit.

L'Arenys del Vuit-cents

L'autor de l'edició ha fet un treball molt més extens amb una “Introducció”, on tracta la història d'Arenys de Mar al segle XIX, des de l’economia, la política, l’esbarjo i la cultura locals del darrer terç d’aquella centúria, així com de les festes i tradicions específiques de la vila. Una immersió al lector, sobretot el foraster, en el món fabulós de l’Arenys vuitcentista, per tal que, en encetar la lectura tant de la biografia com de les Memòries, tingui una idea global del que va ser el teló de fons de la infantesa i la joventut de Francesc Espriu.

Quant a Barcelona, Francesc Espriu fa una exhaustiva relació de personatges destacats del darrer quart del segle XIX i, per tant, no tan complicats de localitzar: des de polítics, eclesiàstics, banquers, fabricants i membres de l’alta burgesia i de l’aristocràcia, fins a comerciants i botiguers d’anomenada, passant per actors de teatre, cantants d’òpera i sarsuela, escriptors, artistes i arquitectes, toreros i jugadors de pilota basca. També es refereix a edificis notables i als incidents polítics i militars més importants del moment.

Introduccions, referències, pròlegs i més de sis-centes notes ajuden a complementar tota la informació de context a l'entorn de la família Espriu, les nissages que la van precedir i els prohoms que van acompanyar i formar-ne part com l'oncle i bisbe, Jaume Català.

Documentació inedita

L'edició s'acompanya de fotografies de gran qüalitat i un recull d'imatges familiars que són dipositades al Centre de Documentació i Estudi Salvador Espriu de l’Ajuntament d’Arenys de Mar que ha supervisat i fet posible la producció de l'edició. També s'ha afegit a l'edició la transcripció de l'escrit 'Verdun' redactat per Francesc Espriu arran dels viatges que va fer el 1920 i el 1922, en companyia d’altres amics, per conèixer els escenaris més destacats de la Primera Guerra Mundial que va marcar de manera molt especial aquella generació. Un testimoni que pren una força molt especial al celebrar-se el centenari de l'Armistici i la fi de la Gran Guerra. El document forma part del Fons Ferran de Pol dipositat a la Biblioteca Fidel Fita d'Arenys de Mar.

Publica Crea’t Edicions

Dipòsit legal: B 8510-2018

ISBN: 978-84-942772-7-6