L'escàlem. Homilies del cicle C, per Martí Amagat

Mossèn Martí Amagat, rector d'Arenys de Mar, ens proposa amb aquest títol una matàfora intel·ligent inspirada en el món mariner que ell tant estima. L'escàlem, com ens ho il·lustra la fotografia de Santi Moret a la portada, és l'estaca rodona que es fixa a la vora de la barca i a la qual es lliga el rem; amb aquest avantatge i des de fa cinc mil anys el rem subjecte impulsa naus molt més grans amb seguretat i eficàcia. Així mateix, Mossén Martí Amagat vol explicar la paraula de Déu perquè aquesta sigui l'impuls espiritual de tots nosaltres com ja ho ha estat per a tant d'altres des de fa dos mil anys.

Els seixanta sermons ara difosos a Escàlem ressegueixen el curs de l'any litúrgic en els seus cicles corresponents: Advent, Nadal, Quaresma, Setmana Santa, Pasqua... Tenen una estructura bastant fixa: el títol de l'homilia, seguit d'unes paraules de l'Evangeli, el gruix del sermó, breu però molt consistent, sense retòrica sobrera ni floritures innecessàries, una prosa poètica vigorosa, per acabar la majoria d'ells amb una sentència o pensament.

Mossén Martí Amagat és un autor reconegut pels lectors. Va començar a publicar el 1989, tots els seus llibres han estat reeditats dues i tres vegades i un d'ells, Les virtuts d'estar per casa ja ha arribat a la considerable suma de 3.000 exemplars en la seva tercera edició. Podem dir que es tracta d'un gran èxit editorial; malahuradament pocs pocs libres editats en llengua catalana poden presumir d'uns tiratges tan elevats, pel volum d'exemplars és només comparable a fenòmens editorials com Quim Monsó i Jesús Montcada.

Fragments d'un escrit més complet de Dolors Boix, professora de Literatura Catalana.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprobar si ets o no humà, per evitar entrades d'spam automàtiques.