Els noms de lloc a l'Alt Maresme dels segles IX-XII. Antics termes de Montpalau, Palafolls i Tordera

Exaustiu i interessant treball sobre la toponimia de la zona geogràfica que correspon a la comarca de l'Alt Maresme. L'estudi l'han elaborat els arxivers d'Arenys de Mar i Calella, Josep Maria Pons i Guri i Jesus Rodriguez Blanco.

Josep M. Pons i Guri (Arenys de Mar, 1909) es forma a les facultats de Filosofia i Lletres i de Dret a la Universitat de Barcelona. Acabats els seus estudis universitaris l'any 31 segueix la seva preparació en arxivística i en la història del dret, que ha acabat per ser la seva especialitat. L'any 37 la Generalitat li confia la direcció de l'Arxiu Històric de Manresa. Ha investigat en els principals arxius de Catalunya, així com d'altres de l'estat espanyol. La seva bibliografia és molt abundant en l'estudi de la història de les institucions de la Catalunya Medieval, tant en llibres com en treballs de recerca, publicats en diverses revistes científiques. També ha publicat molt en matèria de metodologia històrica i paleografia. Ha donat i dona nombroses conferències, ponències i màsters en diverses Universitats catalanes. Des de l'any 1935 té al seu càrrec la direcció de l'Arxiu Històric Fidel Fita d'Arenys de Mar, això li ha permès de coneixer i impulsar els estudis històrics a la comarca i demés localitats del que fou el vescomptat de Cabrera. Entre els nombrosos reconeixements que ha rebut al llarg de la seva vida es destaca la medalla d'honor del Col.legi d'Advocats de Barcelona, la de la Universitat Pompeu Fabra i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Entre altres, ha publicat: Estudi dels Pilots (1960), Roig i Jelpí i el prior de Meyà (1960), El llibre de Santa Cristina de Lloret (1977), Un fogatjament desconegut de l'any 1358 (1964), El llibre de la Universitat de la vila de Blanes (1969), Senyors i pagesos (1978), La sentència del castell de Lloret (1983), Entre l'emfiteusi i el feudalisme (1984), Relació jurídica de la remença i els mals usos a les terres gironines (1986), Motivacions jurídiques de la sentència arbitral de Guadalupe (1988), Recull d'Estudis d'Història Jurídica Catalana (1989), Aspectes Judicials de la Cort General a l'època medieval (1991), El Corpus iuris a Catalunya (1991), Catàleg de l'arxiu històric notarial d'Arenys de Mar (1992), Diari d'uns anys de guerra 1808-1814 (1993), Quan nasqué, s'emancipà i s'organitzà una vila (1999), Viatge a l'infern d'en Pere Porter (1999), L'escriptura a les terres gironines.

Jesús Rodríguez Blanco (província de Lleó, 1954) és professor a Ensenyament Secundari a IES de la nostra contrada des dels anys 80, primer a Calella i actualment a Pineda. S'ha vinculat als estudis històrics des de la seva arribada a Catalunya amb una estreta relació amb J.M Pons i Guri, i això s'ha traduït en diverses col·laboracions com l'inventari de pergamins de l'Arxiu Històric de Calella, els estudis sobre la carta pobla de Calella o el text actual. Al mateix temps, s'ha encarregat de l'Arxiu Històric Municipal de Calella en les tasques de catalogació i difusió necessària amb l'edició de guies de la documentació conservada en tal Arxiu.

Primera edició: 2001

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprobar si ets o no humà, per evitar entrades d'spam automàtiques.