La crònica de la Consulta del 13S explicada des d'Arenys de Munt

Dissabte 13 de setembre, dins dels actes de commemoració del 5è aniversari de la consulta d’Arenys de Munt, es va presentar el llibre 13-S consulta: Arenys de Munt comença a decidir que dóna veu a impulsors i a protagonistes de la primera consulta per la independència.

El llibre, editat per Crea't Edicions i coordinat per Albert Tarrés, respon a una idea de l'actual govern d'Arenys de Munt: “Volíem un relat periodístic i polifònic del que es va viure aquell dia al poble, que il•lustrés fins a quin punt la determinació de la societat civil va ser clau”, va explicar l'alcalde, Joan Rabasseda.

Conté els testimonis escrits en primera persona de cinquanta-set arenyencs que van viure la diada, ja fos des de l'organització o com a simples espectadors d'excepció. Estructurades en tres grans blocs, les prop de 200 planes del llibre permeten reviure la consulta d'Arenys de Munt des de tots els angles. En la primera part, el pròleg, s'ha volgut donar veu al president de la Generalitat, Artur Mas; als portaveus dels partits favorables a la consulta del 9N (CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP); a representants de les entitats que lideren el procés des de la societat civil (l'ANC, Òmnium i Súmate); a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI); i també a la comissió organitzadora d'aquella consulta, representada per Albert Tarrés, que a més de ser coordinador del treball en va formar part.

Tots ells, a través del record que en tenen, fan un repàs a una jornada que van viure des de perspectives i situacions molt diferents de les actuals. La segona part de 13-S consulta: Arenys de Munt comença a decidir se centra en una descripció acurada del compte enrere, dels episodis i la tensió creixent que es van viure al municipi quan va passar a ocupar titulars de mitjans nacionals i internacionals, i se situava en el centre de les mirades del govern espanyol. El llibre fa un repàs absolutament exhaustiu d'aquella jornada, que va centrar l'atenció de mitjans d'arreu del món, i està farcit de testimonis d'alguns dels gairebé tres mil veïns del poble que hi van participar.

Hi ha desenes d'imatges de la diada; les portades dels principals diaris de Catalunya, de l'Estat i de mitjans internacionals; i un recull de documentals sobre l'efemèride, als quals el lector pot accedir a través de codis QR. L'última part del llibre mostra una recopilació acurada i estadística dels resultats de totes les consultes que es van celebrar al país des d'aquell 13 de setembre i que, amb l'ajuda del govern de l'Estat i dels membres del Tribunal Constitucional, van contribuir a convertir la independència en un objectiu compartit per una majoria creixent dels ciutadans de Catalunya.

Podeu adquirir el llibre des d'aquí.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprobar si ets o no humà, per evitar entrades d'spam automàtiques.